KUVARS TEZGAH NEDİR ?
Doğada en çok bulunan minerallerden biri olan kuvars, keşfedilip yontularak antik çağlardan bu yana mücevher gibi alanlarda kullanılmış, şifacılık özelliği olduğu düşünülerek eski kültürler tarafından değerli görülmüş, antik mezarları süslemiş ve sert yapısı nedeniyle de değirmen taşı ve taş aletleri yapımında kullanılmıştır. Rönesans ve Sanayi Devrimiyle kuvars, içerisine reçine gibi malzemelerin eklenmesiyle bambaşka bir boyuta ulaşmış ve mimaride kullanılmaya başlanmıştır. 20. Yüzyılda endüstriyel alandaki gelişmelerle İtalya’da, pigmentlerle farklı renk ve desenlere kavuşan kuvars tezgahlar üretilmeye başlanmıştır. Avrupa’da, evlerde hızla popüler hale gelen kuvars tezgahlar, granit ve mermer gibi doğal taşları taklit etmesi ve farklı ebatlarda kullanılmaya sunulması nedeniyle Amerika’da da 90’lı yıllarda, pazarda büyük bir patlama yaşatmıştır ve günümüze kadar etkisini sürdürmeye devam etmiştir.
Yeni çağda, porselen üretilme tekniklerinin geliştirilmesiyle beraber porselenin, ilk kırılgan yapısından çıkarak daha dayanıklı, güçlü yapıya kavuşması, kuvars ile birlikte onu dış mekân kullanımı için en güvenilir malzemelerden biri yapmıştır. Bütün iklim koşullarına uyum sağlayan ve gözeneksiz yapılarıyla kolay bir bakım gerektiren kuvars ve porselen plakalar, mimaride dış cephe kaplamalarında sıkça yer almıştır.
Günümüzde sürdürülebilir kavramı her alanda olduğu gibi inşaat alanında da önemli bir kavram haline gelmiştir. Sürdürülebilir yapılar inşa etmek için mimarlar, tasarımın dış görünüşünden çok hangi malzeme ile oluşturulması gerektiğine daha çok dikkat etmişlerdir. Estetik açıdan da ekolojik açıdan da düşünülerek sürdürülebilir bir tasarım oluşturmak için kuvars ve porselen malzemeler tercih edilmiştir. Çok yönlülükleri nedeniyle hem enerji tasarrufu hem de enerji verimliği sağlamak adına havalandırma cepheleri, şömine kaplamaları, banyo gibi farklı uygulama alanlarında mimarlar tarafından kuvars ve porselen plakalara sık sık başvurulmuştur.
Kuvars, metrekare fiyat avantajları, uygulama kolaylığı gibi yüksek performans göstermeleriyle sürdürülebilir çözümler üreterek geçmişi yenileyen mimarlar tarafından kullanılmaya devam edileceklerdir ve mimari alanda hep yer alacaktır.
İç Mimar Elif Demir | elf.demiirr
Paylaş